Monday, November 25, 2013

* RESIPI ~ MURTABAK MAGGI (MEE SEGERA)

Click image to view actual size



Bahan-bahan:
1. Mee segera Maggi (perisa kari) ~ 1 peket 
2. Telur ~ 2-3 biji
3. Bawang besar ~ Setengah labu dihiris
4. Cili besar ~ 1 biji saiz sederhana dihiris
5. Kobis ~ Secukupnya dihiris
6. Daun sup/kucai/bawang ~ Secukupnya dipotong
7. Sayur campur ~ 2-3 camca besar
8. Isi ayam/udang ~ 2-3 camca besar dicincang
9. Minyak masak ~ 5-6 camca besar atau secukupnya untuk menggoreng

Cara membuatnya:
1. Rendam mee segera dalam air panas (baru dimasak) hingga kembang sedikit, toskan airnya dan ketepikan.
2. Dalam bekas lain, pukul telur dengan semua bahan di atas termasuk perencah mee segera.
3. Masukkan maggi yang telah ditoskan tadi, kacau rata.
4. Panaskan minyak dalam kuali dan tuangkan bancuhan tersebut.
5. Masak dengan api sederhana sehingga bahagian bawah garing sepenuhnya dan terbalikkan. Cucuk sedikit bahagian tengah untuk pastikan tidak ada bahagian yang masih mentah.
6. Setelah masak, angkat dan letakkan ke atas pinggan hidangan dan hidangkan bersama sos kegemaran anda.

SELAMAT MENCUBA!

~ Thank You ~

3 comments:

  1. Dulu pernah rasa ni.. waktu itu ada dijual di pasar ramadhan. Mmg sedap.. sedap dicecah dgn kari atau dgn sos cili.. best.. :)

    ReplyDelete
  2. Martabak maggi! Budak-budak yang tinggal di rumah bujang atau kolej, suka dan mashir buat ni. Hehe. Tapi lebih mudah dan simple. Cuma guna maggi dan telur. Terus goreng. Hehe.

    ReplyDelete
  3. wah...sedap ni..ni kalau buat sarapan pun kenyang ni...

    ReplyDelete

DISCLAIMER
Ini adalah blog peribadi. Segala maklumat di dalam blog ini hanyalah untuk simpanan penulis sebagai rujukan di masa akan datang samada yang dipetik dari media mahupun dari hasil daya fikir penulis sendiri. Sila rujuk sumber yang lebih sahih sekiranya terdapat maklumat atau fakta yang mungkin mengelirukan.

Terima kasih.
Sila datang lagi.

Penulis blog: Ozie Mahsa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...