Wednesday, December 5, 2012

* KUKU DAN KESIHATAN

Setiap pemberian Allah adalah anugerah yang indah ...
~ Ozie


* KUKU DAN KESIHATAN

Ketahui Apa Tanda-tanda Dan Kaitannya

1. KUKU PUCAT

Jika kuku anda kelihatan pucat, ia mungkin adalah petanda kepada beberapa penyakit yang serius seperti anemia, kegagalan jantung kongestif, masalah hati dan tanda-tanda pemakanan tidak seimbang. Oleh itu, lakukan pemeriksaan lanjut dengan doktor anda bagi memastikan perkara tersebut.

2. KUKU PUTIH

Jika warna kuku anda kelihatan putih dengan keadaan gelap di sekelilingnya, ini menunjukkan anda berhadapan dengan masalah hati seperti hepatitis.

3. KUKU KEKUNINGAN

Selalunya jika kuku anda bewarna kuning, ia adalah disebabkan jangkitan kulat. Namun apabila jangkitan tersebut semakin parah kuku anda boleh menjadi menebal dan tercabut. Walaupun kes begini jarang sekali berlaku, tetapi kuku yang kekuningan mungkin menandakan penyakit yang lebih serius iaitu seperti tiroid, paru-paru, kencing manis atau psoriasis.

4. KUKU KEBIRUAN

Apabila kuku anda berwarna kebiru-biruan, ia mungkin bermakna tubuh badan anda tidak mendapat oksigen yang mencukupi. Ia juga mungkin menandakan tedapat jangkitan dalam paru-paru anda seperti pneumonia. Sesetengah masalah jantung juga boleh dikaitkan dengan kuku yang kebiruan.

5. KUKU BERALUN

Jika permukaan kuku anda tampak beralun atau berbintik, ia mungkin petanda awal penyakit psoriasis atau artritis radang. Perubahan warna kuku adalah perkara biasa dan anda boleh lihat kulit di bawah kuku kelihatan berwarna perang kemerahan.

6. KUKU RETAK ATAU TERBELAH

Kuku yang kering, rapuh, sering retak atau terbelah seringkali dikaitkan dengan penyakit tiroid. Gabungan kuku retak atau terbelah dengan warna kekuningan adalah mungkin disebabkan oleh jangkitan kulat.

7. KUKU MUDAH BENGKAK

Jika kulit disekitar kuku anda kelihatan merah dan membengkak, ia dikenali sebagai radang lipatan kuku. Ia mungkin disebabkan oleh gangguan tisu perantara. Malah jangkitan juga boleh menyebabkan kemerahan dan radang.

8. GARISAN GELAP DI BAWAH KUKU

Jika kuku anda mempunyai garisan gelap di bawahnya, anda harus lakukan pemeriksaan atau rawatan secepat mungkin. Adakalanya ia terjadi sedemikian disebabkan melanoma iaitu sejenis kanser kulit yang berbahaya.

9. MENGGIGIT KUKU

Menggigit kuku mungkin merupakan satu kebiasaan tabiat tetapi dalam sesetengah kes, ia adalah tanda serius dan anda digalakkan untuk mendapat rawatan. Menggigit atau mencabut kuku juga dikaitkan dengan gangguan obsesif-kompulsif. Jika anda tidak boleh berhenti, adalah digalakkan untuk berbincang dengan doktor anda.

Source: E-media.

* Please CLICK HERE to see more informations.

~ Thank You ~

No comments:

Post a Comment

DISCLAIMER
Ini adalah blog peribadi. Segala maklumat di dalam blog ini hanyalah untuk simpanan penulis sebagai rujukan di masa akan datang samada yang dipetik dari media mahupun dari hasil daya fikir penulis sendiri. Sila rujuk sumber yang lebih sahih sekiranya terdapat maklumat atau fakta yang mungkin mengelirukan.

Terima kasih.
Sila datang lagi.

Penulis blog: SURI SUTERA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...