KUAH KACANG/SAMBAL KACANG
Bahan-bahannya:
1. Kacang tanah - 250 g
2. Udang kering - 200 g
3. Bawang besar - 1 labu
4. Bawang putih - 1 labu
5. Halia - Setengah inci
6. Cili giling - 4/5 camca besar (saya guna cap Puteri)
7. Serai - 3 batang (titik)
8. Gula merah - 3 camca besar
9. Gula pasir - 5/6 camca besar (ikut rasa)
10. Garam - 1 camca kecil
11. Air - 8 gelas
12. Minyak masak (secukupnya untuk menumis)
Cara membuatnya:
Cara membuatnya:
1. Sangai kacang tanah (goreng tanpa minyak) dengan api yang kecil hingga kacang masak dan mudah ditanggalkan kulitnya.
2. Setelah sejuk buang kulit (jika perlu) dan kisar (jangan terlalu halus) dan ketepikan.
3. Kisar bahan 2,3,4 dan 5 kemudian tumis dalam kuali (dengan minyak secukupnya) bersama cili giling hingga naik minyak dan berbau wangi.
4. Kemudian masukkan kacang yang telah dikisar tadi, air dan serai. Biarkan mendidih dan sehingga kuah menjadi pekat.
Jumlah hidangan:
8-10 orang (untuk lebih kurang 20 ketul ketupat).
Nota:
Kuah atau sambal kacang ini boleh juga dimakan bersama sate, ketupat, nasi impit, tahu sumbat, cucur udang, roti dan sebagainya.
8-10 orang (untuk lebih kurang 20 ketul ketupat).
Nota:
Kuah atau sambal kacang ini boleh juga dimakan bersama sate, ketupat, nasi impit, tahu sumbat, cucur udang, roti dan sebagainya.
* Please CLICK HERE to see more RECIPES.
~ Thank You ~
Peberettt nie dari dulu sambal kacang dgn ketupat. Btw tq 4 the recipe. Nak try buat lah nanti. Macam sonang je. Hihihi. Ade masa nanti singgah2 ye lawat blog saya plak ye http://www.mamafisya.com/ :)
ReplyDelete