1. Sagu biji ~ 1 cawan (170g)
2. Gula pasir ~ Setengah cawan (100g)
3. Pewarna/perasa ~ Secukupnya
4. Kelapa parut muda (putih sahaja) ~ Secukupnya
5. Garam halus ~ Secukupnya
5. Garam halus ~ Secukupnya
Cara membuatnya:
1- Rendam sagu dalam air bersih selama 2 jam di dalam bekas.
2- Toskan airnya dengan penapis (tak perlu sampai kering airnya).
3- Masukkan gula dan pewarna. Kacau perlahan-lahan sehingga rata.
4- Masukkan campuran sagu tadi ke dalam acuan kecil (yang telah disapukan minyak).
5- Kukus selama 10-15 minit. Setelah masak angkat dan segera tuangkan lebihan air di atas kuih sekiranya ada.
6- Setelah sejuk keluarkan dari acuan dan gaulkan dengan kelapa parut yang telah digaulkan dengan garam, sebelum dihidangkan.
Jumlah hidangan:
Lebih kurang 20 biji
Nota:
- Kelebihan resipi kuih sagu ini ia tidak menggunakan air dan tidak perlu di kacau di periuk atau kuali.
- Untuk memastikan kuih sagu anda elok dan lembut, jangan rendam sagu kurang atau lebih dari 2 jam. Sekiranya 'terlajak' merendam sehingga 3-4 jam, toskan air sehingga kering supaya kuih anda tidak terlalu lembik.
* Please CLICK HERE to see more RECIPES.
~ Thank You ~
3- Masukkan gula dan pewarna. Kacau perlahan-lahan sehingga rata.
4- Masukkan campuran sagu tadi ke dalam acuan kecil (yang telah disapukan minyak).
5- Kukus selama 10-15 minit. Setelah masak angkat dan segera tuangkan lebihan air di atas kuih sekiranya ada.
6- Setelah sejuk keluarkan dari acuan dan gaulkan dengan kelapa parut yang telah digaulkan dengan garam, sebelum dihidangkan.
Jumlah hidangan:
Lebih kurang 20 biji
Nota:
- Kelebihan resipi kuih sagu ini ia tidak menggunakan air dan tidak perlu di kacau di periuk atau kuali.
- Untuk memastikan kuih sagu anda elok dan lembut, jangan rendam sagu kurang atau lebih dari 2 jam. Sekiranya 'terlajak' merendam sehingga 3-4 jam, toskan air sehingga kering supaya kuih anda tidak terlalu lembik.
* Please CLICK HERE to see more RECIPES.
~ Thank You ~
Wow....Memang menarik
ReplyDelete