Bahan-bahannya:
1. Marjerin ~ 1 cawan (250g)
2. Gula kastor ~ 1 cawan
3. Telur ~ 5-6 biji(gred B)
4. Pati oren sunquick ~ 3-4 camca besar
5. Susu sejat (evaporated creamer) ~ Suku cawan (50 ml)
6. Tepung gandum ~ 2 cawan
7. Serbuk penaik (baking powder) ~ 1 sudu besar (7g)
Cara membuatnya:
1- Pukul marjerin bersama gula hingga kembang dan ringan.
2- Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus dipukul perlahan.
3- Masukkan pati oren dan susu sambil dikacau rata.
4- Masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik 2-3 kali, sedikit demi sedikit hingga selesai.
5- Tuangkan ke dalam acuan (7 inci) yang telah disapukan dengan marjerin dan bakar dengan suhu 160c selama 30-45 minit atau sehingga masak.
2. Susu sejat boleh juga digantikan dengan susu segar pada suhu biasa.
NOTA:
1. Saya guna Marjerin Planta. Boleh juga gunakan Butter.2. Susu sejat boleh juga digantikan dengan susu segar pada suhu biasa.
* Please CLICK HERE to see more RECIPES.
~ Thank You ~
Boleh cuba nie.. Suka sgt dengan kek buahan :)
ReplyDeletenyumm2.. sedapnya.
ReplyDeletedah buat dn menjadi. Sedap dn lembut...
ReplyDeleteThank you for the recipe
saya pun dah cuba resepi ni, sangat sedap dan menjadi..rasanya lemak sikit sebab letak susu, tapi rasa oren sunquick tu menyebabkan tak jemu memakannya..terima kasih ats resepinya ya! saya mohon share dalam blog ya!
ReplyDeletehari ini aku buat, bini mengidam nak makan kek hasil tangan aku waw ternyata sedap terima kasih
ReplyDeleteTerima Kasih tuan tanah kongsi resepi ni. 2 kali dah buat. Gebu sgt. Sedap. 5 Bintang.
ReplyDeleteTerima kasih sudi share resepi. Gebu sgt. 5 bintang.hihi
ReplyDelete