Bahan-bahannya:
1. Tepung gandum - 1 cawan
2. Gula merah/perang/pasir - setengah cawan
3. Susu pekat - setengah cawan
4. Minyak kelapa/jagung/kacang - setengah cawan
5. Air - setengah cawan
6. Serbuk penaik (baking powder) - 1 camca kecil (lebih sedikit dari paras rata)
7. Telur - 1 biji (gred A)
8. Serbuk koko - 2 camca besar (penuh)
9. Garam halus - secubit (jika suka)
Cara membuatnya:
1. Panaskan air di dalam periuk pengukus.
2. Sementara itu sukat dan masukkan bahan kering ke dalam bekas dan gaul rata dengan pemukul telur.
3. Masukkan pula bahan lain satu persatu dan kacau sebati.
4. Tuang atau salinkan bancuhan ke dalam jag yang bermuncung untuk memudahkan kerja anda.
5. Tuang bancuhan ke dalam cawan kertas (tinggalkan sedikit ruang untuk apam mengembang).
6. Kukus selama 15-20 minit atau bergantung kepada berapa banyak jumlah apam yang anda muatkan ke dalam pengukus.
Jumlah hidangan:
Lebih kurang 15 biji (acuan mafin yang kecil sekali)
Nota:
- Saya bancuh terus dalam jag bermuncung kerana ia lebih mudah.
- Saya gunakan cawan mafin untuk dapatkan hasil apam yang merekah (senyum) dengan baik. Sebab pernah juga cuba gunakan acuan plastik (lompang) tapi hasilnya tiada 'senyuman' ...hehee.....
- Untuk resepi di atas, saya gunakan minyak jagung dan gula merah berwarna perang.
- Pastikan air benar-benar mendidih sebelum mengukus.
- Resepi asal menggunakan minyak masak biasa, gula pasir, soda bikarbonat dan tanpa garam.
* Please CLICK HERE to see more RECIPES.
~ Thank You ~
-----------------------------------------------------------------
SPONSORED BY:
GIVE A GIFT Enterprise
SA0349372-P
WhatsApp: 019 284 3625
LONGCHAMP
Casual bags
*NEO LE PLIAGE LONG STRAP
Material: Lightweight nylon canvas
Size: Small 25cm, Medium 32cm
*Original *Ready stock *Free postage
Resipi yang menarik.. Insyaallah, nanti saya nak cuba yer :)
ReplyDeletemcm kek coklat.
ReplyDeleteTerima kasih share resepi.anak saya suka apam coklat nih..
ReplyDeleteJom lawat blog saya...
www.sihatnatural.blogspot.com