Bahan-bahannya:
1. Tepung gandum ~ 2 cawan
2. Garam halus ~ Suku camca kecil
3. Baking powder ~ 1 camca kecil
4. Susu pekat manis ~ Setengah cawan atau ikut manis
5. Telur ~ 1 biji
6. Minyak jagung ~ Setengah cawan
7. Jagung krim (dalam tin) ~ Setengah cawan atau lebih sedikit
8. Air ~ Lebih kurang 1 cawan
Cara membuatnya:
1- Satukan kesemua bahan ke dalam bekas atau jag plastik satu persatu bermula dengan bahan kering dan kacau sehingga rata, menggunakan egg beater/pemukul telur.
2- Panaskan kuali dengan api yang kecil dan sapukan sedikit minyak (1-2 titis).
3- Tuangkan bancuhan mengikut jumlah dan saiz yang anda kehendaki, ke dalam kuali dan tutup kuali segera dengan penutup kuali atau periuk.
4- Bila bahagian bawah kelihatan kekuningan dan bahagian atas telah pun masak (tanpa perlu terbalikkan), angkat dan ulangi proses sehingga bancuhan tadi habis.
Jumlah hidangan:
10 keping saiz sederhana
~ Thank You ~
selalu buat pankek tapi tak terfikir lak nak letak susu manis . thanks share ...
ReplyDeleteWow.. mmg best ni. Tambahan ada jagung lagi sedap.. lapar pulak tengok ni.. :)
ReplyDeleteJust tried Lempeng jagung last week, I bet pancakes Jagung would be better ^^
ReplyDeletepencek.. harus try ni
ReplyDeletegebunya...sedap dinimun bersama teh o panas2...
ReplyDeleteSalam Jumaat,
ReplyDeletebunda selalu gak buat pan kek tapi tak letak jagung...nanti nak try yang ni...terima kasih..
Akak sihat ke? lama saya tak singgah blogwalking..kemana-mana blog pun...
ReplyDelete