Click image to view actual size.
1. Tepung gandum ~ 2 cawan
2. Serbuk penaik ~ 1 camca besar rata (7g)
3. Telur ~ 3 biji(gred A)
4. Gula pasir ~ 1 suku-1 setengah cawan
5. Minyak jagung ~ 1 cawan
6. Susu sejat (evaporated creamer) ~ 1 cawan (setengah cawan susu + setengah cawan air)
7. Pati sirap ros (yang digunakan untuk membuat minuman) ~ 3 penutup botol/secukupnya
Cara membuatnya:
1. Ayak bahan 1 dan 2, 2-3 kali, kemudian ketepikan.
2. Masukkan bahan 3,4,5, 6 dan 7 satu persatu sambil diblend, sehingga sebati dan naik buih.
3. Masukkan bahan yang telah diblend tadi ke dalam bekas tepung tadi sedikit demi sedikit sambil dikacau perlahan-lahan sehingga rata.
4. Tuang ke dalam acuan bulat 7/8 inci yang telah disapukan minyak atau marjerin.
5. Bakar dalam oven dengan suhu 170c selama 45-60 minit.
Nota:
- Jika anda menggunakan 'mixer', pukul telur dan gula terlebih dahulu sebelum memasukkan bahan-bahan lain.
- Saya gunakan camca besar kualiti rendah untuk menyukat serbuk penaik. (Camca besar berkualiti tinggi seperti yang digunakan di restoran mewah biasanya lebih besar).
- Anda boleh tambah suku camca teh esen ros jika perlu.
- Jika anda tidak suka susu sejat, boleh gantikan dengan susu segar yang kurang bau (tak perlu campur air).
* Please CLICK HERE to see more RECIPES.
~ Thank You ~
eh sedapnya...
ReplyDeletethanks Zila....
ReplyDeleteSubhanallah...!!! Assalam..singgah bertandang d Aidil Adha ke 3. ha...sedap2 makanan yg d hidangkan...insyaallah akan mencuba bila ada mas yg terluang nnti....
ReplyDeletewsalam Noor... silakan jamu mata... lambat tiba ye..tak pe...masih suasana raya.... hehee....
ReplyDelete