Bahan-bahannya:
1. Tepung gandum ~ 2 cawan
2. Gula pasir ~ 1/2 (setengah) cawan
3. Baking powder ~ 1 camca kecil
4. Telur ~ 1 biji
5. Marjerin/minyak jagung ~ 2 camca besar
6. Pati oren Sunquick ~ 2 camca besar
7. Garam halus ~ Secubit
8. Susu segar/air ~ Lebih kurang 1 cawan
Cara membuatnya:
1- Masukkan kesemua bahan ke dalam bekas kecuali susu/air. Gaul rata.
2- Masukkan susu/air sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati dan tidak berketul.
3- Panaskan kuali dengan api yang kecil dan sapukan sedikit minyak (1-2 titis).
4- Tuangkan bancuhan mengikut jumlah dan saiz yang anda kehendaki, ke dalam kuali dan tutup kuali segera dengan penutup kuali atau periuk.
5- Bila bahagian bawah kelihatan kekuningan dan bahagian atas telah pun masak (tanpa perlu terbalikkan), angkat dan ulangi proses sehingga bancuhan tadi habis.
6- Hidangkan bersama peanut butter atau apa saja yang anda suka.
6- Hidangkan bersama peanut butter atau apa saja yang anda suka.
Jumlah hidangan:
10 keping saiz sederhana
Nota:
- Sukatan susu/air mungkin bergantung kepada jenis tepung dan saiz telur yang anda guna.
- Minyak yang berlebihan dalam kuali ketika memasak hanya akan membuat Pan Kek mudah hangus.
~ Thank You ~
wah2 kak nmpk lembut jer..enak tu
ReplyDeleteWahh.. makan panas2 smbil menonton tv ni x sedar berapa keping dah telan.. best. Thanks sharing kak.. :)
ReplyDeletemesti sdp nampak lembut sngt......
ReplyDeletewow. sedapnyaaaaaaaa naaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
ReplyDeletesinggah sini.. nampak sedap dan lembut.
ReplyDeleteLempeng..kegemaran..boleh buat rasa oren eh..kna try ni..sllu mkn lmpeng kosong je ni..:)tima ksih kngsi resipi kak..
ReplyDeleteAssalamualaikum...Kak zie..rindu kak zie..lamanya saya tak menyinggah sini..BTW, penkek akak ni nampak gebunya..mesti sedap
ReplyDeleteOo.lupa..sya folo blog akk..sbb sya sukakn makanna dan blog akk byk makanan.hehe
ReplyDelete