Click image to view actual size
Bahan-bahan:
1. Tepung kacang dhal Alagapa's ~ 2 cawan
2. Tepung beras ~ 2 cawan
3. Santan (sederhana pekat) ~ 1 cawan atau secukupnya
4. Lemuju ~ 1 camca kecil (jika suka)
5. Garam halus ~ 1 camca kecil
6. Mentega ~ 2 camca besar
7. Minyak masak ~ Secukupnya untuk menggoreng
Cara membuatnya:
1. Masukkan kedua-dua jenis tepung ke dalam bekas, campurkan garam dan lemuju, kacau rata.
2. Campurkan minyak sapi dan santan sedikit demi sedikit, uli sebati sehingga boleh dikepal.
3. Masukkan adunan secukupnya dalam acuan (boleh juga gunakan sudu) dan tekan ke dalam minyak yang telah dipanaskan.
4. Goreng sehingga garing, angkat dan toskan.
5. Biarkan sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Nota:
- Boleh tambahkan sedikit serbuk kunyit dan rempah kari jika suka.
- Jika anda suka pedas boleh tambahkan sedikit serbuk cili.
~ Thank You ~
Maruku mmg best, tp mmg x dptlah yg homemade punya.. klu beli pun kena pastikan sedap.. klu x rasa rugi je beli.. :D
ReplyDeletemkn maruku sambil layan tv mmg tak sedar..tiba2 je da hbs.. :-)
ReplyDeletemaruku is my fav snacks!!! <3
ReplyDeleteSalam ziarah Kak Ozie. Lama dah saya tak bertandang ke sini. :)
ReplyDeletesalam ziarah kak.... waa...bestnye pandai homemade..saya suka makan je..tp yang ni mesti lagi best sebab homemade ..seronok klu pandai buat...yummy... nak skit..hihi...
ReplyDeletesalam ukhwah dan salam perkenalan semua yang ada...semoga memberi tunjuk ajar dan exhankge link nk baca entry kak selalu mesti lagi dan sangat best.... ^__^
teringat raya le pulak..hehe..anak-anak sue kalau tak de meruku kat rumah memang tak best la kan...
ReplyDeleteselalu beli je..boleh try pulak ni
ReplyDelete