Bahan-bahannya:
1. Santan cair ~ 5-6 cawan
2. Kentang ~ 2 biji saiz sederhana dipotong dadu
3. Ikan bilis ~ 10-15 ekor
4. Bawang besar ~ 1 labu dihiris nipis
5. Kunyit serbuk ~ Secukupnya
6. Tauhu ~ 2-3 keping dipotong dadu
7. Tempe ~ 2 keping dipotong setebal setengah inci
8. Cili merah ~ 2-3 biji dipotong serong
9. Kacang panjang ~ 5-6 batang dipotong 1 inci
10. Udang hidup (putih) ~ 200-300 g
11. Soo Hoon ~ Setengah cekak direndam hingga lembut
12. Foo Chuk (dried beancurd) ~ 1 Keping digunting dan direndam
13. Santan pekat ~ 2 cawan atau secukupnya (dari 2 biji kelapa)
14. Garam ~ Secukupnya
Cara membuatnya:
1. Masukkan bahan 1,2,3,4 dan 5 ke dalam periuk. Buka api dan masak sehingga kentang empuk (lembut).
2. Masukkan bahan 6,7,8 dan 9. Didihkan sehingga kesemua bahan masak dan mesra.
3. Masukkan pula bahan 10,11,12,13,14 dan biarkan mendidih sebentar lagi.
4. Apabila rasanya telah sempurna, angkat dan hidangkan bersama nasi impit.
Jumlah hidangan:
8-10 0rang
Nota:
- Jika anda suka pedas, boleh juga dimakan bersama sambal udang.
- Kuah/Sayur Lodeh ini boleh juga dimakan bersama nasi putih.
- Jika anda suka banyak sayur-sayuran, boleh juga tambahkan sedikit kobis atau karot.
* Please CLICK HERE to see more RECIPES.
~ Thank You ~
Terima kasih untuk resepi ini :D
ReplyDeleteDaftar Syarikat merupakan Pendaftar Syarikat yang berdaftar dengan SSM.