Sunday, November 10, 2013

* 'POPULAR POSTS' DI KOTAK CARIAN GOOGLE

Jom bakar semangat kita dengan mengetahui di mana kedudukan 'popular posts' dari Blog kita di kotak carian (search) Google.

Caranya:
1. Pilih beberapa tajuk 'popular posts' ('pageviews' paling tinggi) dari Blog anda, dan taipkan di kotak carian (search) Google. (lihat contoh di bawah)
2. Klik kedua-dua samada 'web' atau 'images', (lihat anak panah 'biru' di bawah) untuk mencari kedudukan 'post' anda (lihat anak panah merah).
3. Sekiranya anda lupa yang mana satu 'image' dari 'post' anda, letak/sentuh 'pointer' pada 'images' untuk mengetahui di mana 'image' atau 'post' anda berada.
4. Untuk paparan gambar yang lebih jelas sila 'switch to standard version'.

Click images to view actual size.

Web

Images

Web

Images

Nota:
- Kedudukan 'popular posts' akan sering berubah mengikut populariti semasa sesetiap post itu.
- Tajuk 'post' atau 'image' yang paling popular akan berada paling atas dan di 'page' pertama Google.
- Untuk menentukan populariti sebenar sesetiap 'post', pastikan tajuk 'post' anda itu adalah tajuk yang paling banyak digunakan sebagai saingan.

~ Thank You ~

5 comments:

  1. Tahniah kak. Entri-entri saya pun susah berada di atas-atas. Selalunya di bawah-bawah saja.

    ReplyDelete
  2. K.K...sama sama..
    WANARIAHAMIZA... tahniah untuk anda juga semoga lebih bersemangat....

    ReplyDelete
  3. hanay beberapa entry saya yang ada kat atas, yg paling banyak, entry pasal percutian

    ReplyDelete
  4. Tak pasti la Kak, macamana nak buang nama kita dlm list tu, Kena Cari Pakar ni


    ReplyDelete

DISCLAIMER
Ini adalah blog peribadi. Segala maklumat di dalam blog ini hanyalah untuk simpanan penulis sebagai rujukan di masa akan datang samada yang dipetik dari media mahupun dari hasil daya fikir penulis sendiri. Sila rujuk sumber yang lebih sahih sekiranya terdapat maklumat atau fakta yang mungkin mengelirukan.

Terima kasih.
Sila datang lagi.

Penulis blog: Ozie Mahsa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...