1. Udang (sederhana besar) ~ 10 ekor digoreng
2. Serai ~ 2 batang diketuk/dititik
3. Cili kisar ~ 4-5 camca besar
4. Bawang besar ~ Setengah labu dihiris bulat
5. Santan cair ~ 2 cawan
6. Garam ~ Setengah camca kecil atau secukupnya
7. Asam jawa ~ 1 camca kecil dicampurkan dengan sedikit air dan tapiskan
8. Gula ~ Secukupnyanya
9. Minyak masak ~ Secukupnya untuk menggoreng dan menumis
Cara membuatnya:
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis serai hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar dan tumis lagi sehingga naik minyak.
3. Masukkan santan, air asam dan biarkan mendidih hingga pekat.
4. Bila kuah pekat, lengkapkan rasanya dengan gula dan garam.
5. Masukkan udang yang telah digoreng tadi, kacau rata dan tutup api.
6. Angkat, hiaskan dengan hirisan tomato, cili besar dll. kemudian hidangkan.
Saiz hidangan:
2-3 orang
2. Masukkan cili kisar dan tumis lagi sehingga naik minyak.
3. Masukkan santan, air asam dan biarkan mendidih hingga pekat.
4. Bila kuah pekat, lengkapkan rasanya dengan gula dan garam.
5. Masukkan udang yang telah digoreng tadi, kacau rata dan tutup api.
6. Angkat, hiaskan dengan hirisan tomato, cili besar dll. kemudian hidangkan.
Saiz hidangan:
2-3 orang
~ Thank You ~
ya allah sedapnyaaaaaaaaa
ReplyDeleteaunty buatkan untuk qila pls TT_TT
Udang mmg kegemaran sy.. buat hidangan makan malam mcm ni mmg tak cukup nasi sepinggan.. :D
ReplyDelete