Click image to view actual size
Bahan-bahan:
1. Bihun ~ 200g direndam hingga lembut dan toskan
2. Bawang putih ~ 4-5 ulas diketuk
3. Bawang besar ~ Setengah labu dihiris nipis
4. Udang kering ~ 2 genggam direndam dan ditumbuk kasar.
5. Cili giling/kisar ~ 3-4 camca besar
6. Air ~ Setengah cawan
7. Telur ~ 1 biji dipukul sedikit
8. Kobis ~ Secukupnya dihiris halus
9. Garam ~ 1 camca teh atau secukupnya
10. Gula ~ Secukupnya (jika suka)
11. Minyak masak ~ 3-4 camca besar untuk menumis
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan 2,3 dan 4 sehingga naik bau dan sedikit kekuningan.
2. Masukkan cili giling dan tumis lagi sehingga naik minyak.
3. Masukkan air, garam dan gula masak lagi hingga merenih.
4. Kecilkan api, masukkan bihun dan kacau rata.
5. Masukkan kobis dan telur, kuatkan api dan kacau lagi sehingga masak.
6. Angkat, letakkan atas pinggan dan hiaskan dengan hirisan cili besar, telur dadar, tauhu goreng atau apa saja yang anda suka.
Jumlah hidangan:
3-4 orang
~ Thank You ~
Wah.. menyelerakan.. nk cari bihun goreng lah buat makan ptg ni.. :)
ReplyDeleteboleh wat juadah berbuka ni ...
ReplyDeletebila letak udang kering mesti lagi harum bau bihun goreng ni..
ReplyDeletenampk sdp, ialah Vee boleh wat juadah berbuka, kak ruby nak p beli bihun lh, boleh goreng esok ptg
ReplyDeletesy dlm seminggu tu sekali mesti ada menu sarapan bihun.. blm rasa jemu lg sejak beberapa bln lepas. nak try jg buat resipi kak ozie ni nt. thnks.
ReplyDeletebaru masak hari ni tapi x de udang kering lah ...
ReplyDeleteBiasa goreng bihun macam ni. Memang sedap campur dengan udang kering. Tambah-tambah lagi makan dengan sambal.
ReplyDeleteUdang keringpun boleh jadi perencah yang menyedapkan juga, saya suka
ReplyDelete