Tanpa telur dan serbuk penaik
Click image to view actual size
Bahan-bahan:
1. Tepung gandum serbaguna ~ 2 cawan
2. Bawang besar ~ 1 labu saiz sederhana dicincang halus
3. Ikan bilis ~ Segenggam ditumbuk kasar
4. Udang kering ~ Segenggam ditumbuk kasar
5. Taugeh ~ Setengah cawan
6. Daun sup ~ Setengah cekak dipotong kecil
7. Cili kisar/giling ~ 2 camca besar
8. Cili padi ~ 4-5 biji dipotong kecil (jika suka pedas)
9. Jagung krim (dalam tin) ~ 2 camca besar
10. Garam halus ~ Setengah camca teh atau secukupnya
11. Air ~ 1 cawan atau secukupnya
12. Minyak masak ~ Secukupnya untuk menggoreng
Cara membuatnya:
1. Masukkan tepung yang telah diayak bersama garam halus, ke dalam bekas adunan.
2. Masukkan bahan-bahan lain satu persatu diakhiri dengan air yang dituang sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
3. Goreng dalam minyak yang cukup panas sehingga garing sedikit dan berwarna keperangan.
Jumlah hidangan:
3-4 orang
Nota:
Resipi ini tidak sempurna tanpa taugeh kerana selain dari rasanya yang 'unik' ia juga bertindak atau berfungsi untuk melembutkan cucur/cekodok/jemput-jemput tersebut.
~ Thank You ~
baru jer buat jempu - jemput sayur . terkilan lak tak snap gambar ... ada udang kering dan ikan bilis , dah tentu sedap ...
ReplyDeleteHaha, saya suka buat jemput-jemput. Sedap buat makan waktu santai petang, :)
ReplyDeleteMmg favorite.. sedap dimakan waktu paga atau petang.. Salam Jumaat.. :)
ReplyDelete